کاوش موضوع گوجه فرنگی
صفحه اصلی
گوجه فرنگی
گوجهفرنگی یا بادنجان رومی (نام علمی: Solanum lycopersicum) یکی از سبزیجات سرخرنگ و خوشبو و آبدار است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که طی دورهٔ استعماری اسپانیا به سایر نقاط جهان منتقل شد. انواع مختلف این گیاه امروزه در سراسر جهان پرورش داده میشود. گوجهفرنگی از نظر علم گیاهشناسی و داشتن هسته در دسته میوهها محسوب میشود. گوجهفرنگی دارای خواص و مزایای بسیار مناسبی برای بدن است و ارزش غذایی بالایی دارد، همچنین استفاده از گوجه کمک شایانی به درمان برخی بیماریها میکند.
این میوه امروزه به روشهای مختلفی، بهطور خام یا بهعنوان یکی از مواد لازم برای تهیهٔ غذا، انواع سس و نوشیدنی مصرف میشود و بخش مهمی از رژیم غذایی مردم بسیاری از کشورها را تشکیل میدهد. کشت و پرورش این گیاه بهطور کلی، مساحتی حدود سه میلیون هکتار را به خود اختصاص داده است، که نزدیک یکسوم کل مساحت مختص به کشت ترهبار در جهان است.
هرچند که گوجهفرنگی در علم گیاهشناسی یک میوه است، در علم کشاورزی اغلب بهعنوان ترهبار شناخته میشود.
گوجهفرنگی به تیرهٔ بادنجانیان تعلق دارد و از گیاهان چندساله است.
به علت اهمیت اقتصادی، این گیاه موضوع پژوهشهای بسیاری قرار داشته و در علم ژنتیک بهعنوان یکی از گیاهان الگو شناخته میشود. تحقیقات انجامشده بر این گیاه در سال ۱۹۹۰ به تولید نخستین نوع تراریختهٔ مجاز برای مصرف و تجارت در ایالات متحده آمریکا انجامید.
گوجهفرنگی درمانگر سرطان است و از ابتلا به بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. خوردن آب گوجه در هنگام صبح مانند یک داروی شفادهنده عمل میکند که بسیاری از متخصصان تغذیه آن را توصیه میکنند.
گوجهفرنگی منبع غذایی اصلی آنتیاکسیدان لیکوپن است که فواید سلامتی بسیاری از جمله کاهش خطر بیماری قلبی و سرطان دارد. زیرا جای خود را در ترکیب رادیکالهای آزاد که از طریق غذاهای نیمهآماده و خوراکیهای مضر وارد بدن میشوند میگیرد. علاوه بر این منبع خوبی از ویتامین ث، پتاسیم، اسید فولیک و ویتامین کا است. همچنین گوجه برای مردان باعث پاکسازی مثانه میشود.
میزان آب گوجهفرنگی حدود ۹۵ درصد است. ۵ درصد دیگر عمدتاً از کربوهیدراتها و فیبر تشکیل شده است.... بیشتر در ویکی پدیا